top of page
Vyhledat
  • rp-foto

JAK SE PŘIPRAVIT NA FOCENÍ DOMA

Aktualizováno: 30. 1.

Když si mě pozvete k sobě domů, abych nafotila vaše miminko, je to pro mě vždy choulostivý a zároveň vzácný moment. Mám tu možnost zaznamenat první týdny miminka, kdy se ještě sami seznamujete s novým členem rodiny.


Proč fotit doma?

Je to místo, které znáte a je vám přirozené. Získáte přirozené fotky, bez rekvizit, jen vy a váš domov, který vás obklopuje. Často se setkávám s obavami, že váš byt, či dům je moc malý, nemoderní, či příliš nový a nedovybavený. Tyto obavy jsou zbytečné. Troufám si říct, že jsem fotila už skoro všude a není prostor, který by byl ne fotogenický, protože to není jen prostor ale především dohromady s vámi vytváří váš domov. :-)



Jak focení probíhá?

Přijedu k vám v dohodnutý termín. Většinou fotíme v obývacím pokoji, ložnici, popřípadě v dětském pokoji. Jelikož při focení nepoužívám umělé osvětlení, první co si u vás zjistím je, jaké je v těchto místnostech světlo. Následně si zkusím pár testovacích snímků a můžeme jít na to. Budu vám radit jak dát ruce, jak se natočit ke světlu, jak miminko přidržet, jak si stoupnout...sednout. Během focení se maximálně snažím přizpůsobovat potřebám miminka, není problém si dát přestávku na krmení, či pomazlení s mámou. Během zhruba 1,5 hodiny máme hotovo. Následně do dvou pracovních dnů posílám náhledy a vy si vyberete své favority.


Jak se na focení připravit?

1) Spokojené miminko

Před focení doporučuji miminko nakrmit. Pokud se podaří, je nejlepší když je miminko uspané.


2) Nábytek, vybavení

Je možné, že během focení budeme potřebovat posunout stůl, křeslo, taburet. Focení probíhá vždy v blízkosti okna, balkónu, proto často právě sem přesouvám židle, nebo fotíme v přirozenějších polohách vsedě na zemi u zdroje přirozeného světla.


3) Teplota

V zimě doporučuji více vytopit, aby miminku nefialověly nožky a mohli jsme případně fotit i "nahaté" fotky miminka na dece, či v náručí rodičů.


4) Úklid

Doporučuji alespoň základní úklid. Zejména mám namysli sklidit ze záběru co nejvíce rušivých elementů např. oblečení, ovladače na stole, tuba od krému. Naopak jsou vítané květiny, ať už řezané či v květináči.


5) Jak se obléci?

Návod co na sebe jsem sepsala v předchozím článku ZDE.


Co si ještě připravit navíc

K focení využijeme pletené deky, přehozy, dekorační polštáře, či oblíbenou hračku miminka.






29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page