top of page
Vyhledat
  • rp-foto

JAKÉ OBLEČENÍ ZVOLIT NA RODINNÉ FOCENÍ?

Aktualizováno: 30. 1.

Nejčastějším dotazem klientů bývá vždy to, co si mají připravit s sebou na focení, co si obléct. Rozhodla jsem se sepsat stručného průvodce jaké oblečení, barvy a styly zvolit na focení, aby ve výsledu bylo oblečení to, co podtrhne celkový dojem z fotografie.

V následujícím článku shrnu pouze mé zkušenosti a doporučení, které se mi v praxi ověřily a které podle mě spolu fungují.



Oblečení, co na sebe

Tak pojďme na to.


Tip č. 1 – Bez "brandu" a bez mikro proužků


Na focení doporučuji volit oblečení bez loga, nápisů a obrázků. Proč? Jednoduše to odvádí pozornost od samotného děje na fotce- a to my nechceme. Další záludností, ač se to nezdá a v reálu vypadá velmi pěkně, jsou drobné proužky. Tyto proužky můžou velice snadno vytvořit nevzhledný efekt.

Takže proužky a loga na výlet ano, na focení NE!


Tip č. 2 – Šaty, sukně, košile


Zapátrejte po bílém či neutrálně barevném vlněném svetru ve vaší skříny, krajkové jemné halence. Pro pány lněné košili, jednoduché maxi šaty, nebo v délce ke kolenům..



Tip č. 3 – Barevně a slušivě


Barvy! Ať už jde o novorozenecké, párové, těhotenské, či rodinné focení, vždy je důležité se zamyslet nad barvami. Samozřejmě, že vše záleží na tom, v jakém ročním období se fotí a v jakém prostředí se fotí. Můžete zkoušet sladit oděv v jedné barvě a pohrát si v odstínech, nebo naopak nechat vyniknout kontrastní barvy.


Zaručeně budou fungovat tyto barevné kombinace:

  • olivová, khaki zelené & odstíny hnědé, krémová

  • černá barva & velbloudí hnědá/ béžová

  • bílá/ krémová & velbloudí hnědá/ béžová

  • modrá & růžová

  • džínovina & krémová, černá, světle hnědá

  • pastelové odstíny/ světlé barvy-zejména v období jaro/léto

Naopak, co doopravdy na focení nedoporučuji, jsou křiklavé, neonové, výrazné barvy, které zbytečně, stejně jako velká loga, upoutávají pozornost.


Barevné spektrum, které Vám usnadní orientaci v barevných kombinací. Kontrastní barvy jsou naproti sobě v kruhu (např. žlutá-fialová, zelená-růžová). Pro focení doporučuji pohybovat se více ke středu kruhu a nevolit výrazné barvy, ale světlejší.

Vkusně vypadají taky kombinace monochronních barev. Tyto barvy najdeme pod sebou od středu pomyslnou čarou mířící směrem ven z kruhu (bílá-světlounce žlutá-světle žlutá-sivě žlutá).



U rodinného focení i párového focení je důležitá jedna jediná věc, ptáte se jaká? No přece, aby bylo vidět, že k sobě patříte! :-) Většinou stačí, když si zvolíte primární barvu, která bude zastoupena u každého člena. Následně si pohrát se strukturami, vzory a doplňky. Rozhodně se vyplatí nad správným výběrem oblečení popřemýšlet, případě můžu poradit s výběrem.



Níže můžete vidět ukázkově sladěný outfit pro jarní focení. Všimněte si, že v horních fotografiích je dominantní barva modrá, oproti tomu v dolních dvou fotografiích je dominantou barva růžová, na druhém obrázku je ukázané jak můžou fungovat i neutrální odstíny.

(zdroj obrázku pinterest)

Rodinné focení






Další inspirace pro vytvoření harmonického outfitu, tentokrát pro podzimní/zimní focení. Outfity jsou postaveny na několika barvách, které se doplňují nebo naopak jsou výrazně proti sobě ( v kontrastu) . K tomu stačí doplnit pár vzorů, které se na různém oblečení různě střídají – vzor i jeho barvy.

(zdroj obrázku pinterest)


Inspirace pro pár.

(zdroj obrázku pinterest)




Tip č. 3 – Otlaky nechceme


Gumičky do vlasů na zápěstí, nebo sportovní hodinky. Tyto "doplňky" jsou na fotografií nevzhledné a proto je, prosím, vždy v dostatečným předstihu před focením sundejte. :-)



Tip č. 4 – Doplňky


Věnujte zvláštní pozornost doplňkům. Doplněním šperku, šátku, vesty, klobouku, získáte kompletnější a zajímavější look a kdy jindy máme možnost vytáhnout ze skříně tyhle výrazné kousky?


Tip č. 5 – Obutá, neobutá


Boty jsou důležitou součástí celkového dojmu. Na exteriérové focení si vezměte pohodlné a čisté boty. Pro focení nejsou vhodné boty na vysokém podpatku a to z toho důvodu, že většinou fotíme v přírodě, formou procházky a mnohdy je terén víc než nevhodný pro tento typ obuvi. :-) Vytáhněte s sebou na focení horalky, tenisky, kotníkové boty, to vše se dá kombinovat se sukní a dlouhými šaty...

Pokud je teplé počasí, často taky fotíme ke konci na boso. K focení u vás doma doporučuji buď neutrální ponožky, nebo fotíme na boso.



Tip č. 6 – Je možné se zašpinit?


Může se stát, že se budete opírat o strom, nebo sedat/lehat do trávy ( to se děje velmi často :-)). Dopředu zvažte, jestli chcete/můžete riskovat zašpinit si oblečení. Pokud ho nutně potřebujete zachovat zcela čisté, tak se musí fotit jen “bezpečné” snímky a může to fotografie ochudit o krásné a přirozené momenty.


Na závěr


Tento článek vás může inspirovat. Z praxe však vím, že to, co máte na sobě, vyjadřuje vaši osobnosti. Já vás tedy nemohu, ani nechci, nutit něco v čem se nebudete cítit dobře. Prvně tedy volte takové oblečení, ve kterém vám bude příjemně a bude vaší součástí.


Proto, pokud si stále nejste jistí, či potřebujete poradit, budu ráda, když to spolu před focením prokonzultujeme.

88 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page